Termékek

Használt kerékpárok

Használt kerékpárjainkat megtalálja facebook oldalunkon.

Facebook oldalunk

Főoldal Vásárlási tanácsok

Kerékpár vásárlási tanácsok

 

  • A kerékpár vásárlásról néhány gondolat, ami segíthet eligazodni a széles áruválaszték között.

Hol vásároljunk kerékpárt:

A kerékpár egy speciális termék, annál fogva, hogy vásárlásakor nemcsak egy terméket, hanem szolgáltatást is tartalmaz. Ez alatt azt értjük, hogy a kerékpárt használat előtt üzembe kell helyezni, valamint a későbbiekben folyamatos karbantartást igényel a biztonságos működés érdekében. Ne feledjük, a kerékpár közlekedési eszköz! A kerékpárokat a gyártók legtöbb esetben 50-70%-os összeszereltségi állapotban adják át a kereskedőknek, és a kerékpár üzembe helyezését, illetve a vásárló egyedi igényeihez, méreteihez való egyéni beállítását a kereskedés szakembere végzi el.

Áruház vagy szaküzlet?

Az áruházak általában az olcsó - ezért sok esetben nem megbízható - kerékpárokat részesítik előnyben, ezek kerülnek a színes reklámújságok címlapjára, és hirdetik "gazdaságos" bicikliként. Ez számunkra egyrészt azért kifogásolható, mert ezzel a reklámtevékenységgel megtévesztik a vásárlót, és valódi szolgáltatás nélkül értékesítik a kerékpárokat, ami balesetveszélyes és a használatbavétel során szinte kizárólag konfliktusokat és bosszúságot eredményeznek a jóhiszemű vásárlók számára. Persze megjegyzendő, hogy az ilyen típusú értékesítés egészen biztos nagy darabszámú eladást eredményez az áruházláncok számára. Másrészt nem etikus az ilyen típusú értékesítés azért sem, mert a vásárlóval elhitetik, hogy 10-20 ezer forintért lehet kerékpárt vásárolni, amit szakmai szemmel nem kerékpárnak, inkább, legjobb szándékkal is, mindössze reklámbringának nevezhető, hiszen ilyen összegből nem lehet megbízható, valódi használatra készült kerékpárt vásárolni. Összefoglalóan elmondható, hogy az áruházláncok a legtöbb esetben csak eladni akarnak, aztán pedig, ha véletlenül használni akarja a vásárló a terméket, vagy gondjai akadnak a használatbavétel során, akkor elzárkóznak arra ösztönözve a vásárlót, hogy a szolgáltatásra is gondot fordító szakszervizhez forduljon segítségért. Nem utolsósorban elmondható, hogy az olcsó ár általában rövid élettartamot és nem megbízható, balesetveszélyes használatot jelent.

Ami biztosan elmondható, hogy az olcsó ár okozta öröm rövidebb ideig tart, mint a hibásan működő kerékpár okozta bosszúság!

Ne dőljünk be annak az állításnak, hogy nyugodtan vegye meg a kerékpárt, majd az Ön lakóhelyén működő kerékpárbolt garanciába elvégzi az üzembe helyezést és szervízeli ingyen a kerékpárt. Ez nem igaz, mert minden garanciajegy tartalmazza a következő sorokat: A kerékpárt csak üzembehelyezés után használja, mert az veszélyes lehet. Az üzembe helyezés költsége a vásárlót terheli!

Szaküzletek esetében már vásárlási szándéka során is szakértelemmel találkozik, melynek során hasznos, a vásárló tájékozottságát szolgáló tanácsokkal látják el a kerékpárvásárlás iránt érdeklődőket. A szaküzletben dolgozók szakmája egyben hivatásuk is. A fentebb említett, üzembe helyezéssel kapcsolatos, mondatokkal egy szaküzletben nem kell szembesülnie, mert ott már eleve üzembe helyezve, s nem dobozban vagy bármi módon becsomagolva vásárolható meg a kerékpár. Egy szaküzletben nem fogják a termékkel kapcsolatos probléma, vásárlói észrevétel esetén máshova küldözgetni Önt azzal, hogy itt vagy ott van a garanciális szerviz, mert azt ott, helyben biztosítják. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy kerékpár szaküzletben nem található ultra olcsó kerékpár, de nem annak alacsony ára, hanem az azzal együtt járó gyenge minőség miatt. Ne feledje, hogy a szaküzletben nem csak eladják, hanem üzembe helyezik, és a későbbiekben karbantartják, szervizelik is az ott megvásárolt kerékpárt.

A fentiek ismeretében érdemes megfontolni a vásárlás helyét! Ajánlott a lakóhelyhez közeli kerékpár szakkereskedést választani, mert a későbbi karbantartást, kötelező szervízeket is ott végzik majd el. Fontos tudni, hogy a garanciát minden esetben az eladó üzlet vállalja! Tehát, ha nincs az üzletnek, áruháznak szervize, akkor nincs üzembe helyezve, és garancia sincs a kerékpárra!

A megfelelő típus és méret kiválasztása:

Először a típus kiválasztással kell kezdenünk, aminél azt kell megfontolnunk, hogy milyen célra szeretnénk használni a megvásárolni kívánt kerékpárt. A továbbiakban, a mindennapokban használatos öt legnépszerűbb kerékpártípust soroljuk fel:

1. Mountain bike (MTB) kerékpár, ami egy sportos megjelenésű, a 26" kerékméret, a széles gumiköpenyek (4-6 cm), és a kormány alacsonyabb pozíciója az üléshez képest, a terepen való kerékpározást célozza meg. Ez egy előredőlt testtartást eredményez, ami nem nagyon komfortos, de terepen nem kifejezetten ez a mérvadó. Napjainkban sokan használnak ilyen típust hétköznapi közlekedésre is, jelenleg is kedvelt típus.

2. Trekking, City kerékpár, egy igen kényelmes és nagyon jó menetteljesítményekkel ellátott modell, 28" kerékméretű, a nem túl széles (3-4,5 cm) guminak, magas kormánypozíciójának, általában széles nyergének köszönhetően főként városi, valamint hosszabb utakra, túrákra aszfalton és szilárdabb talajon való kerékpározásra alkalmas.

3. Cross (trekking cross) kerékpár, az MTB és a trekking összedolgozott változata, az MTB-től a sportos megjelenést, a trekkingtől pedig a nagyobb (28") kerékméretet és a nem túl széles gumikat kapta. Ajánlott azoknak, akik szeretik a jó megjelenésű, de kifejezetten komfortos kerékpárt. Használható országúton és enyhe terepen egyaránt.

4. Országúti (verseny) kerékpár, egy kifejezetten aszfaltra gyártott típus, 28" kerékméretének, az igen vékony gumiköpenyeknek (2-2,5 cm), köszönhetően, jó tempót lehet vele tekerni, így országúton a legjobban guruló kerékpár, de az igen döntött testtartás miatt nem a legkényelmesebb.

5. Gyermek (BMX) kerékpár, általában 2-6 éves kor között ezen típusok a legmegfelelőbbek a kerékpározás tudásának elsajátításához. Ezeken többnyire nincs váltórendszer, és a hátsó kerék kontrafékkel van szerelve a gyermek számára is biztonságos kezelhetőség miatt.

Ezeken felül még megemlítjük a BMX, Dirt, Trial, DH (Downhill), Tandem, Monocikli kerékpárokat.

A típus kiválasztása után a kerékpár méretét is gondosan ki kell választani.

Gyermek kerékpárok esetében:

Az életkor és a testmagasság határozza meg a szükséges méretet. Mivel az életkor/magasság arányok gyermekenként változnak, ezért az alábbi táblázat csak irányadó, vásárlás során egyéni mérlegelést igényel:

12" kerékméret: 2 év – 3 év között

16" kerékméret: 3 év - 5, 6 év között

20" kerékméret: 5, 6 év – 9 év között

24" kerékméret: 7,5, 8 év – 12 között

Figyelem! Az értékek csupán tájékoztató jellegűek, vásárlás előtt minden esetben a gyermek próbálja ki a kerékpárt. A többi típus, illetve felnőtt vásárlók esetében: a vázméret kiválasztása a döntő, és minden esetben függ a vásárló testmagasságától.

Reméljük, ezzel a kis tájékoztatóval sikerül segítséget nyújtani, a kerékpár vásárlásához. További tanácsokkal, szeretettel várjuk üzletünkben!

2010 Golyán Kerékpár

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Kérjük az alábbi kép bal felső sarkából húzza a helyére a hiányzó képelemeket.
(Nem szükséges pontosan illeszteni a képeket!)
Az Ön, és weboldalunk biztonsága érdekében szükséges.

Elfogadott bankkártyák


Az alábbi kártyák bármelyikével fizethet üzletünkben.

Szép kártyát elfogadunk!


Szabadidős SZÉP kártya elfogadóhely!

Tavaszi-nyári nyitva tartás

  • Hétfő-péntek: 9:30-17
  • Szombat: 9:30-12:30
  • Vasárnap: ZÁRVA

Elérhetőségeink

Golyán Kerékpár szaküzlet és szervíz
2660 Balassagyarmat,
Köztársaság tér 1.
Tel.: +36(35)300-941
eMail: info[kukac]gobiker.hu

Utolsó frissítés: 2020.09.28.